Veelgestelde vragen over ons (h)eerlijke bier!

Op deze pagina zetten wij een aantal veelgestelde vragen op een rij:

Droesem

Al onze bieren worden niet gefilterd als ze in de fles gaan en ze krijgen een klein beetje suiker. Dat doen we om hervergisting op de fles te bevorderen want dat zorgt voor meer koolzuur vorming (lees: schuim). Het gevolg is dat er altijd onder in de fles wat residu gist op de bodem ligt.  Bovendien gebruiken we eiwitrijke granen die na verloop van tijd wat gaan ‘vlokken’ en ook naar de bodem zakken. Beiden zijn niet schadelijk voor de gezondheid. Maar lekker is het ook niet, daarom geven wij het advies de flesjes rustig uit te schenken en het residu in de fles achter te laten.

Onstuimig Schuimig

Door de suiker die we toevoegen bij het bottelen, blijft er altijd wat gist in de fles. Door temperatuur invloeden kan die gist weer actief worden. Met als gevolg dat er bij het openen van de fles  schuim uit kan komen. Daarom adviseren wij altijd om de kroonkurk te ‘lichten’: de dop er niet in één keer afhalen maar een heel klein beetje te ‘lichten’ tot dat je “tssst” hoort en vervolgens het flesje even laten staan. Soms is dit zelfs nog een tweede keer nodig. Vervolgens de dop eraf en het bier in een breed hoog glas - langs de kant inschenken tot ongeveer de helft van het glas. Dan nog even geduld om het schuim te laten bekomen. Maar de beloning voor deze inspanning is de moeite waard. Proost!

Flessen in de glasbak

Alle langnek flessen (‘Long Neck’) komen zonder statiegeld en mogen de glasbak in. Omdat glas oneindig vaak gerecycled kan worden is het duurzamer dan blik. Het kost momenteel alleen nog veel energie om het geschikt voor hergebruik te maken.

Biologisch of niet?

De basis van onze bieren is biologisch pilsmout, ook veel van de andere mouten die we gebruiken zijn als biologisch gecertificeerd. Ook voor de hop uit Altena gebruiken we geen kunstmest en pesticiden. Toch noemen we onze bieren niet biologisch. Want daar is SKAL certificering voor nodig en dat kost jaarlijks een bedrag dat we met de huidige omzet nog niet kunnen opbrengen. Maar het blijft ons streven om uiteindelijk de gecertificeerd biologische bieren te leveren.

Heeft u na het lezen van deze pagina nogsteeds vragen neem dan gerust contact met ons op!